Bu hastalığa üç farklı isim takmışlar:
- Lou Gehrig’s Disease
- Motor-Neuron Disease
- Amyotrophic Lateral Sclerosis
Lou Gehrig bu hastalıktan muzdarip ünlü bir beyzbol oyuncusunun adı. Yani bize bir fikir vermiyor “Lou Gehrig Hastalığı” ismi. “Motor-nöron bozukluğu” tabiri çok daha net. Motor-nöronlar var ve onlar bozulmuş. Peki “motor-nöron” ne ki? Yani hepimizin bir fikri var, kasları oynatan nöronlardır diye düşünüyoruz. Ama gerçekten öyleler mi? İlerlemeden önce son isme de bakalım. Son isim biraz karmaşık. Üç parçası var:
- Amyothropic: a-myo-trophic yani eksik-kas-beslenmesi
- Lateral: yan, yansal (omurganın hangi kısmının etkilendiğini belirtiyor)
- Sclerosis: katılaşma
Yani, kasların eksik beslenmesine bağlı (amyotrophic) yansal sinir (lateral) katılaşması. Aslında motor-nöron bozukluğu ile aynı şeyi söylüyor ancak üzerine bir de kasların eksik beslenmesine bağlıyor bu durumu.
Yani elimizde iki şey var:
- Kaslar eksik besleniyor
- Motor-nöronlar bu durumdan zarar görüyor
Bu da üç soruyu doğuruyor:
- Kaslar nasıl oluyor da eksik besleniyor ve kasların eksik beslenmesi ne demektir?
- Kasların eksik beslenmesi nasıl oluyor da motor-nöronları etkiliyor?
- Ve, son olarak, motor-nöron nedir?
İşte, ilk aşamada bu üç soruya cevap vereceğiz. Okurun bu kısımda anlatacaklarımızı takip edebilmesi büyük önem taşımaktadır. Çünkü besinlerin kaslarla ve kasların da motor-nöronlarla kurduğu bağın doğasını anlarsak ALS’nin nasıl ortaya çıktığını, nasıl ilerlediğini, nasıl ölümcül hale geldiğini ve dahası nasıl geri çevrilebileceğini de anlamış oluruz.
Bir önceki yazıda bahsini ettiğimiz karaciğer sağlığı, yağ ve enerji metabolizmaları, ve metallerin (minerallerin) vücuda dağıtılması gibi konular, serinin devamında da göreceğimiz gibi, üstte sorduğumuz üç sorunun cevapları arasında.